Se encuentra usted aquí
L'adaptació als impactes del canvi climàtic evoluciona de forma moderadament positiva a Catalunya
La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha presentat el dilluns 13 de maig en una jornada la revisió de l’Indicador Global d’Adaptació (IGA) als impactes del Canvi Climàtic a Catalunya. Aquest valor actualitza, amplia i millora el que va publicar per primer cop l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) el novembre de 2014, i que per primera vegada, establia un indicador per seguir l’evolució de la capacitat adaptativa de Catalunya als impactes de l’escalfament global.
L’actualització, ampliació i millora de l’IGA permet observar una evolució moderadament positiva de l’adaptació als impactes del canvi climàtic en els darrers 10 anys. En concret, l’indicador ha crescut un 8,74% al llarg del període 2005-2014, en consonància amb l’inici i el desplegament de mesures i accions d’adaptació arreu de Catalunya. A més, l’IGA és ara més robust gràcies a la integració de 42 indicadors sectorials, 13 més que en el treball del 2014.
En els darrers anys s’han produït quatre fites significatives en la política pública d’adaptació a Catalunya: la publicació del Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya; el document de seguiment i avaluació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC, Horitzó 2013-2020), la Llei del canvi climàtic, i la finalització del projecte Life MEDACC, Adaptant la Mediterrània al Canvi Climàtic. Aquestes fites han suposat l’ampliació del coneixement en adaptació a Catalunya, la constatació que els impactes del canvi climàtic són una realitat, i la integració amb caràcter normatiu de l’adaptació en les polítiques públiques sectorials. L’OCCC considera que aquests elements, conjuntament amb l’avenç dels diversos instruments d’adaptació en l’àmbit municipal i supramunicipal que han desenvolupat els consells comarcals, l’àrea metropolitana i les diputacions, han permès procedir a la revisió de l’Indicador Global d’Adaptació.